ODRŽAN 3. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP "ENERGIJA +"

1537183100 3. Međunarodni stručni skup iz oblasti klimatizacije, grijanja i hlađenja "energijA+" održan je 13. i 14. septembra 2018. godine, u Hotelu Ramada, u Podgorici. Stručni skup je koncipiran u pet tematskih cjelina i to: Energetika i pogled u budućnost, Ventilacija i odimljavanje podzemnih garaža, Zaštita od prekomjernog pritiska i odvođenje dima u visokim objektima, Izolacija i obnovljivi izvori energije, Regulacija protoka u KGH sistemima i pumpni sistemi te Primjeri iz inženjerske prakse.

- 20. septembar 2018 Od Danfoss Heating

Predsjednik Komore ovlašćenih arhitekata i inženjera Republike Makedonije, Prof. dr Mile Dimitrovski je na samom početku naglasio kontinutitet prijateljskih odnosa sa crnogorskom komorom i istakao da Komora Republike Makedonije, godinama unazad, prepoznaje njen dobar primjer iz kog uči i koji nerijetko implementira u svom radu. On je zahvalio na pozivu da prisustvuje, kako je rekao, ovom značajnom skupu, i izrazio uvjerenje u perspektivu intenzivne i plodovorne bilateralne saradnje.

Prvi dan stručnog skupa otvorio je Predsjednik Komore, Boris Ostojić, koji je pozdravljajući prisutne istakao da:

„Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata Komori je pružen legitimitet da radi na zaštiti interesa svojih članova, ali i javnog interesa. U tom smislu, povjereno joj je vršenje javnih ovlašćenja koja se odnose na: učešće u izradi tehničkih propisa i unaprijeđivanje i obezbjeđivanje stručnog usavršavanja članova. Svjesni smo da i danas postoji nesaglasje između stavova struke i rješenja Zakona, a što je dovelo do situacije nedefinisane uloge Komore. No, i pored toga, Inženjerska komora Crne Gore ostaje čvrsto orijentisana na sprovođenje sistemskih rješanja, koja se odnose na oblast planiranja i izgradnje objekata i duboko uvjerena da isključivo zajedničkim naporima, u saradnji sa državnim institucijama, a uz pomoć i po ugledu na dobru praksu iz Regiona i Svijeta, možemo utemeljeno i optimistično razmišljati o budućnosti inženjerske struke“.

Stručni skup je bio prilika da se alarmatno govori o potrebi racionalnog upravljanja ograničenim resursima, zbog čega je prvog dana skupa Prof. dr Nenad Kažić u svom predavanju, uveo u priču o problemima savremenog doba, a u kontekstu potrošnje energije, demografskih kretanja, globalizacije i drugih društveno-ekonomskih promjena. Bez obzira na budućnost koja je pred nama, put koji nas sigurno ne vodi u pogrešnom smjeru je ulaganje u obrazovanje i nove tehnologije, odnosno obnovljive izvore energije, zaključio je Kažić.

Drugi dan skupa bio je dominantno posvećen primjerima iz inženjerske prakse, kada su predstavnici kompanije poput Flogiston – Đakovo, Osijek, Termosistem - Podgorica, Lindab AB, Carel Industries S.p.A. , Weishaupt GMBH, HERZ Armaturen, Danfoss, IMI Hydronics, WILO Beograd, Resalta Montenegro, prezentovali najnovija rješenja na polju grijanja i hlađenja, kontrole protoka vazduha i toplote, velikih solarnih sistema, a bilo je i riječi o posljedicama nepravilnog balansiranja instalacija grijanja sa termostatskim ventilima i njihov uticaj na raspodjelu potrošnje  toplotne energije te analizi trškova uštede u gorepomeutim poljima inovacije. Danfoss je drugi dan skupa našao svoje mesto i prezentovao ranije spomenuta rešenja i novitete iz područja grejanja.  

Treći po redu stručni skup iz ove oblasti, u organizaciji IKCG-SKMI, bio je još jedna prilika da se razmijene znanja, iskustva, mišljenja, poveže kadar koji je angažovan u oblastima klimatizacije, grijanja, hlađenja – naučni radnici, istraživači, konstruktori, studenti, projektanti, izvođači radova, serviseri, zatim konsultanti, investitori, predstavnici proizvođača, trgovaca opreme, predstavnici državnih institucija iz oblasti izgradnje objekata i zaštite životne sredine. Isti je pružio uspješnu, interaktivnu platformu a u cilju daljeg umrežavanja članstva IKCG sa kolegama iz Regiona i šire.

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama Pridružite nam se

Želite da komunicirate sa nama?

Upoznajte nas i pridružite se razgovoru