Mašinski fakultet u Beogradu: Pušten prvi CO₂  kaskadni sistem za hlađenje

slika 2 masinac co2 pusteno u rad okt 2018 Prvi CO₂  kaskadni sistem za hlađenje pušten je na Mašinskom fakultetu u Beogradu 2. oktobra 2018. godine donacijom Danfoss kompanije i Sokoinženjeringa.

- 11. oktobar 2018 Od Danfoss Cooling

Danfoss je uz saradnike na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i firmi Sokoinženjering prepoznao značaj ovakvih projekata, obzirom da novi trendovi i regulative najavljuju dolazak promena u upotrebi rashladnih sredstava i tehnologije koje će ih ispratiti. Budućnost predstavljaju CO₂ transkritični sistemi.

Ovakav CO₂ kaskadni sistem projektovan je za hlađenje R134a i R744 sa režimom isparavanja -30 u svrhu rashlađivanja lager komore. Sistem obuhvata Danfoss nadzorni sistem AK-SM 800, senzore za detekciju R134a i R744, kontrolere za upravljanje komorom AK-CC 550, kontroler agregata AK-PC 783, kao i ostalu prateću Danfoss armaturu (AKVH, ETS 6, GBC, DML, NRV i drugo).

Cilj projekta je da se prvenstveno studentima, ali i drugim kompanijama u Srbiji, omogući da se bolje upoznaju sa tehnologijom kaskadnih sistema sa CO₂, što predstavlja i prvi korak ka ovladavanju potpuno transkritičnih CO₂ sistema.

U planu su periodične obuke i pokazne vežbe – prezentacije studentima, ali i drugim firmama koje su zainteresovane za ovakvu tehnologiju.

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama Pridružite nam se

Želite da komunicirate sa nama?

Upoznajte nas i pridružite se razgovoru