Otvorili smo prvi supermarket objekat sa ekološkim sistemom rashlade u Srbiji

photo 1 for the newsstory 7 11 U sredu, 7. novembra u Beogradu svecano je otvoren prvi Maxi supermarket kompanije Delhaize sa CO₂ dvostepenim transkriticnim sistemom rashlade. Moderan sistem rashlade sa CO₂ sistemom dizajnirali su i realizovali Danfoss inženjeri u saradnji sa Frigomax kompanijom, kojoj je ovo takođe prvi CO₂ sistem pušten u rad.

- 7. novembar 2018 Od DANFOSS COOLING

Danfoss-ova oprema i rešenje za sistem rashladnih vitrina sada je integralni deo prvog supermarketa sa modernom tehnologijom rashlade korišćenja ugljen-dioksida umesto standardnog freona R404A. Agregat je proizveden od strane Advansor-a koji su takođe doprineli puštanju sistema u rad.

 

„Želeo bih da čestitam kompaniji Delhaize i njihovom timu na viziji i hrabrosti da preduzmu ovako veliki korak – prelaska sa postojeće na novu tehnologiju rashlade za njihove supermarkete. Sada možemo da kažemo da u ovom segmentu zaista idemo ka primeni ‘zelene tehnologije’, energetsko-efikasnih sistema, svetskim trendovima industrije u kojoj radimo i predstojećim novim F-gas regulativama. Zajedničkim radom na razvoju i uspostavljanju novog sistema za Maxi objekat u Beogradu, kompanije Delhaize, Frigomax i Danfoss su na efikasan i uspešan način realizovali ovaj veoma značajan poduhvat. Nadam se da ćemo nastaviti sa ovakvim projektima, te da nas očekuje još mnogo novih zajedničkih u budućnosti”, istakao je Regionalni director prodaje Danfoss Srbija tima hlađenja Dragiša Stevanović.

 

photo 2 for the newsstory 7 11

Ovakvu transformaciju na tehnologijama u Delhaize supermarketima započeli smo pre 7 godina, kada je prvi korak bila zamena klasičnog termo-ekspanzijskog ventila sa elektronskim (AKV) i ADAP-KOOL opremom. Nakon čega su usledila nova unapređenja na kontroli agregata, kada smo započeli implementaciju sistema praćenja za svaki objekat. Ovo je dovelo do uvođenja Delhaize monitoring centra, da bi sada imali potpuno nova rashladna sredstva i nove CO₂ tehnologije. Danfoss ADAP-KOOL sistemi su postali standardna oprema za Delhaize supermarketne objekte.

Novi objekti su u planu i njihovo puštanje u rad biće realizovano tokom narednih meseci.

Podrška Delhaize tima, na čelu sa Direktorom investicija Dejanom Radićem i Glavnim inženjerom za projekte Duškom Pantovićem, i njihovo aktivno učešće na projektu bilo je ključno za konačno puštanje objekta sa novom tehnologijom u rad.

„Prvi Maxi Eko supermarket u Srbiji je ujedno i prvi otvoreni supermarket sa ekološkim sistemom rashlade na ovom tržištu. Ovo je jako značajan projekat za nas. Ovakvim projektom, kompanija Delhaize pokazuje da je društveno odgovorna kompanija i da razmišlja na dugoročnom nivou. Postoji evropska direktiva koja kaže da će od 2020. godine biti zabranjena upotreba freona, i iako se ta odredba još uvek ne odnosi na Srbiju, mi želimo da napravimo korak napred ka modernizaciji sistema u našoj rashladi i time damo primer i drugima da razmišljaju na isti način. Iskreno se nadam da ćemo sa ovim projektom i uticati na ostale da krenu sličnim koracima”, istakao je Dejan Radić iz Delhaize-a i dodao:

 

 

 

photo 3 for the newsstory 7 11Kao Pioniri u ovom poduhvatu, na kojem smo duži vremenski period i sarađivali sa Danfoss-om, a nećemo stati samo na ovom otvorenom objektu danas. Nastavljamo dalje. Posebno želim da se zahvalim kompaniji Danfoss koja je bila veliki partner u ovom projektu i koja nam je pružila know-how, opremu i podršku. Bez Danfoss-a i ostalih partnera u projektu mi ne bismo ovo uspeli da realizujemo. Pred nama su novi projekti, nastavljamo dalje da radimo, sarađujemo i razmenjujemo ideje šta još može da se uradi.”

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama Pridružite nam se

Želite da komunicirate sa nama?

Upoznajte nas i pridružite se razgovoru